Olet täällä

Henna Koskimäelle partiolaisten sankarimerkki lapsen pelastamisesta

Suomen Partiolaiset ovat myöntäneet piikkiöläiselle Henna Koskimäelle sankarimerkin sunnuntaina 11.8. Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten korkein merkki, joka myönnetään henkilölle, joka on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta henkeä uhkaavassa tilanteessa. Piikkiön Tammipartio –lippukunnassa toimiva Koskimäki pelasti pienen lapsen hukkumiselta vuoden 2018 juhannuksena.  

35-vuotias Henna Koskimäki oli viettämässä juhannusta vuonna 2018, kun tuttavaperheen noin 1-vuotias tyttölapsi huomattiin kellumasta kasvon alaspäin rantavedestä. Lapsen isän tuotua lapsen rantaan, otti Koskimäki tilanteen haltuunsa, ja aloitti elvyttämään lasta välittömästi. Lapsi alkoi muutaman elvytyssyklin jälkeen hengittää sekä itkeä. Koskimäki piti lasta sylissään, kunnes ensihoito saapui paikalle. Lapsi vietiin sairaalaan, josta hän pääsi myöhemmin toipumaan kotiin.  

Sankarimerkin Koskimäelle luovutti Suomen Partiolaisten varapuheenjohtaja Lasse Roiha, joka kommentoi Koskimäen tekoa : “Hennan osaava ja päättäväinen toiminta kertoo tärkeiden oppien omaksumisesta vuosien partiokoulutuksen aikana. Partiolaisen taidot on hiottu huippuunsa ja ne ovat joutuneet käyttöön äkkiarvaamatta, mutta menestyksekkäästi. Kiitoksena siitä eräällä perheellä on nyt kolmevuotias tytär, jolla on koko elämä edessään.” 

Tilaisuuden lopussa Koskimäen pelastama lapsi kävi antamassa pelastajalleen kukkakimpun.  

Koskimäki uskoo, että partiotausta ja partiossa saatu ensiapuopetus sai hänet toimimaan onnettomuuspaikalla. “Elvytys tuli selkärangasta. Kun on 15-vuotiaasta lähtien saanut ensiapuopetusta partiossa, ja on harjoiteltu tositilanteita yhdessä, niin ei sitä edes ehtinyt miettiä mitä pitäisi tehdä, vaan aloin toimimaan ja elvyttämään ulkomuistista”, kommentoi Koskimäki.  

Lapsen hengen pelastamisesta Koskimäelle luovutettiin Suomen Partiolaisten sankarimitali numero 66. Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten ansiomerkkijärjestelmän korkein merkki. Sankarimerkki voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava on ollut taikka he molemmat ovat olleet ilmeisessä hengenvaarassa. Sankarimerkin kantaminen on viesti: ihmishengen ollessa uhattuna ei ole sijaa välinpitämättömyydelle, epäröinnille tai oman edun suojelemiselle. 

 

 Kuva: Kris Loimaala