Olet täällä

Ystävyystulen ohje


Tulenteko-ohje Yhteisvastuukeräyksen yhteyteen

 

YstävyystuliYstävyystuli sytytettiin yhteisvastuukeräyksen aloitus-/palvelutempauksen yhteyteen 7.2./14.2. ympäri piirin. Se toimi pääroolissa tai vain sivuroolissa, miten se luontevasti tapahtumaan sattui sopimaaan. Sen oli tarkoitus tuoda näkyvyyttä tapahtumalle, mutta erityisesti antaa elämys aidon tulen voimauttavasta vaikutuksesta ihmiselle, mikä on partiolaiselle niin tuttu juttu. Se rauhoittaa ja vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yksinäisyys tuntuu olevan ongelma kaikenikäisille. Tulen äärellä iloista kokemusta voivat vahvistaa erilaiset partiolaisille tutut nuotioherkut kuumasta mehusta tai nokipannukahvista lettuihin tai tikkupullaan. Tarinat, laulut ja leikit voivat tehdä myös ihmeitä.

Tulen kanssa tärkeää

  • Tulenteko vaatii aina maanomistajan luvan
  • Tulen tekemisen voi estää kuivuus, kova tuuli tai jokin muu vastaava seikka (metsäpalovaroitus)
  • Tulen käsittelyssä tulee jokaisen välttää tulipalon syttymistä
  • Tuli ei saa päästä leviämään maapohjan kautta
  • Tulta ei voi jättää palamaan vartioimatta

Nuotion rakennuspaikka pitää jäädä yhtä siistiksi tai jopa siistimmäksi kuin tullessa. Hyvä nuotiopaikka on suojainen ja sorapohjainen. Helmikuussa on todennäköisesti melko turvallista tehdä avotuli, mutta ilmoista ei aina tiedä. Nuotiota ei pidä tehdä suoraan kalliolle, sillä tuli rapauttaa kallion. Avotulta ei koskaan saa jättää yksin. Saataville on varattava sammutusvettä tai muuta sammutusmateriaalia. Kun tuli on sammutettu, on nuotion pohja kasteltava.

Nuotion voi tehdä myös alustalle

  • Vesivanerilevy maahan ja kevyt hiekkakerros sen päälle
  • Tynnyrin ala- tai yläpohja (reunan korkeus n. 25 cm)
  • Tynnyrin puolikas (pitkittäissuuntaisesti), jolloin sen voi ankkuroida paikoilleen vaikka kivien tai halkojen kanssa
  • Märkä 'puupeti' (jälkipuhdistusta tiedossa hieman enemmän)
  • Erään lippukunnan varastosta löytyy varta vasten nuotionpohjiksi teetetyt matalareunaiset teräslaatikot, joihin pystyy pujottamaan vielä teräsaisat, joitten kanssa alustan siirtokin onnistuu vaikka palavana
  • 3-4 metalliämpärin päälle vesivanerilevy, jonka päälle kevyt hiekkakerros (-> näin saa tehtyä näyttävän tulen, joka on hieman korkeammalla) -> ämpärit täytettynä vedellä tai hiekalla

 Maanomistajalta tulentekolupa

Jos tuli sytytetään vanhainkodin parkkipaikalle, niin lupa pitää kysyä ko. vanhainkodista tai vastaavasti vastaanottokeskukselta.  Esim. Turun kaupungin eri hallintokunnat antavat omille alueilleen maankäyttöluvan esim. koulujen pihoille lupa rehtoreilta, puistoon, torille ym. yleiselle alueelle kysytään lupa Kiinteistöliikelaitokselta ja liikuntapaikoille Liikuntapalvelukeskukselta.

Jos nuotiotulen ”astia” (esim. tynnyrin pohja) on nostettu irti maasta, sitä ei katsota avotuleksi (vrt. pallogrilli) eikä silloin ole välttämättä kysyttävä tulentekolupaa. Näin kerrottiin V-S Pelastuslaitokselta. Pelastuslaitokselta kerrottiin myös, ettei heille tarvitse soittaa nuotiotulen tekemisestä, kunhan se on koko ajan vartioituna. 

 

Lisätietoja partiotoimistosta Leenalta, leena.hongell@partio.fi, 050319427

LiiteKoko
PDF icon Ystävyystulen ohje71.82 KB