Olet täällä

Tule partioon vapaaehtoiseksi

Tiesitkö, että partion voi aloittaa myös aikuisena?

Partiotoiminta on pääosin paikallisissa partiolippukunnissa vapaaehtoisvoimin järjestettyä viikkotoimintaa, viikonloppuretkiä ja leirejä. Suomessa on yli 60 000 partiolaista ja Lounais-Suomessa toimii 120 lippukuntaa, joista osa on meripartiolippukuntia. Toiminta on suunnattu lapsille ja varhaisnuorille, mutta mukaan tarvitaan myös aikuisia. Aikuisella tarkoitetaan partiossa yli 22-vuotiasta, eikä yläikärajaa ole.


Mitä kaikkea voit tehdä?

 • Viikkotoiminnassa johdat ryhmää tai toimit apuna ohjelman suunnittelussa ja järjestämisessä. Voit auttaa esimerkiksi 7–9 vuotiaita sudenpentuja oppimaan partiotoiminnan alkeita tai 10–12 vuotiaita seikkailijoita syventymään retkeilytaitoihin. Myös tätä vanhemmat nuoret partiolaiset ja partioryhmät tarvitsevat tukea ja apua tehtävissään.
 • Erilaisissa projekteissa pääset tekemään ryhmässä ja oppimaan uutta. Projektit voivat liittyä retkiin, leireihin tai esimerkiksi lippukunnan varainkeruuseen. Partiolaiset tekevät paljon eripituisia projekteja. Oletko aina halunnut kokeilla vaikkapa viestintää tai markkinointia? Haluaisitko osallistua ulkomaanleirille tai olla mukana suunnittelemassa suuren osallistujamäärän tapahtumaa alusta loppuun? 
 • Voit tuoda mukaan oman erityisosaamisesi ammatistasi tai muista harrastuksistasi. Osaatko valokuvata tai onko sinulla silmää erilaisten kampanjoiden suunnitteluun? Oletko kokenut eränkävijä, innokas ruuanlaittaja tai haka taloudessa ja yhdistyksen pyörittämisessä? 
 • Pienikin apu on tarpeen. Voit esimerkiksi auttaa kuljettamalla tavaroita tai partiolaisia leirille. Kysy paikalliselta lippukunnalta, millaista apua he tarvitsevat, ja ilmoittaudu aluksi vaikka väliaikaiseksi avuksi.
 • Topparoikka on 2018 perustettu uusi aikuispartion muoto, jossa voit olla partiotyön mahdollistaja osallistumalla piirin tai aluetoiminnan tapahtumiin avustavana henkilönä. Tehtävät eivät vaadi erityisosaamista (mm. rastihenkilö, muonittajan apulainen, leirirakentelija, tiskiveden lämmittäjä), mutta olet kullanarvoinen apu partion perustoiminnalle. Topparoikkaan liittymällä saat aika ajoin avunpyyntöjä erilaisiin tapahtumiin ja voit tarttua näihin pyyntöihin, mikäli ne sopivat sinun aikatauluusi. Topparoikkatoiminta voi myös tuoda vaihtelua viikkotoiminnalle lippukunnassa tai se voi mahdollistaa partioharrastuksen jatkumisen satunnaisena ja omaan elämäntilanteeseen sopivana. Topparoikkaan voit liittyä lähettämällä sähköpostin osoitteeseen topparoikka@lounaissuomenpartiopiiri.fi ja ilmoittamalla koko nimesi, lippukuntasi ja jäsennumerosi. Lisää Topparoikasta myös Facebookissa hakusanalla @partiotopparoikka. 

Et tarvitse ennakkotietoja. Partiossa saa koulutusta tehtäviin ja partion arvopohjaan. Ota yhteyttä lähimpään lippukuntaasi tai partiopiiriin, ja tule rohkeasti mukaan! Ota yhteyttä lähimpään lippukuntaasi tai soita partiotoimistoon, 050 312 9420. Katso myös tällä hetkellä haussa olevat piiripestit, hakuaika on syyskuun ajan. 

10 syytä liittyä partioon aikuisena!

 1. Tutustut uusiin ihmisiin.
 2. Opit uusia taitoja ja asioita.
 3. Voit ryhtyä meripartiolaiseksi tai erikoistua erätaitoihin.
 4. Voit paistaa räiskäleitä nuotiolla.
 5. Saat mielekkään vapaaehtoistyön.
 6. Mahdollistat lasten ja nuorten harrastuksen.
 7. Saat uusia ystäviä.
 8. Voit osallistua suurleireille.
 9. Kuulut isoon, maailmanlaajuiseen yhteisöön.
 10. Päädyt tekemään asioita, joita et olisi ennen uskonut tekeväsi.

 Kuvat: Eeva Kivilä, Viljo Mannerjoki, Jura Nurminen