Olet täällä

Hirvenmetsästyskausi alkaa

Päivämäärä: 
14.10.2017

 

Suomen Riistakeskuksen Ohjeita metsästyskaudella retkeileville

Metsästys ei estä retkeilemistä!  

Syksyisin metsästetään hirvieläimiä, jäniksiä, kettuja, supikoiria, sorsia, kyyhkysiä, metsäkanalintuja ja muita riistalajeja.  Metsästyskausi on huomattavasti pidempi, mutta elokuun ja joulukuun välinen aika  on aktiivisin pyyntikausi. 

Metsästys järjestetään aina niin, ettei ulkopuolisille aiheudu vaaraa, joten metsästyskaudellakin voi retkeillä turvallisin mielin. 

Vaikka metsästäjiä on Suomessa 300 000, ei kiivaimpinakaan jahtiaikoina muodostu ruuhkia. Retkeilijöiden ei tarvitse laatia suunnitelmiaan metsästyksen ehdoilla tai olla siitä millään tasolla huolestuneita. 

Hyvät tavat kunniassa – molemmin puolin  

Erityisesti pienriistan metsästys tapahtuu usein yksin tai pienellä porukalla. Vihreisiin tai maastonvärisiin vaatteisiin pukeutuneisiin korpimaiden kulkijoihin kannattaa suhtautua samoin kuin keneen tahansa maas-tossa liikkujaan: kohteliaasti ja huomioiden.  Näiden metsästäjien pyynti perustuu usein piiloutumiseen tai huomaamattomasti liikkumiseen, joten seuraan tuppautumista ei aina arvosteta. Joskus kohtelias kädenheilautus matkan päästä on sopiva ratkaisu. Polulla tai tiellä vastaan kävelevän metsästäjän kanssa kannattaa toki vaihtaa muutama sana ja tulilla istuvan kanssa voi jutella vaikka pidempäänkin. 

Suurriistaa, erityisesti hirveä ja valkohäntäpeuraa, metsästetään usein suurempina seurueina. Tällaiset met-sästystapahtumat järjestää metsästysseura. Alueella on tällöin jopa useita kymmeniä metsästäjiä koirineen. Turvallisuussyistä nämä metsästäjät käyttävät huomio-oransseja vaatteita ja jahti on erityisen hyvin organi-soitua.  Kuten kaikki metsästäjät, myös seuruemetsästäjät ovat mukavaa väkeä, mutta he eivät arvosta yllätyksiä jotka voisivat aiheuttaa vaaratilanteen. He arvostavat tietoa siitä, jos alueella on retkeilijöitä ja että retkeilijöiden vaatetus erottuu maastosta mahdollisimman hyvin. 

Muutamia yleisiä ohjeita

- pukeudu värikkäästi. Huomio-oranssi on paras väri, mutta kirkkaat punaiset ja keltaisetkin näkyvät hyvin.

- kuuntele. Koiran haukku kertoo jahdin olevan käynnissä. Jos retken suunnitelma sallii, kannattaa edetä poispäin haukusta.

- kulje pitämättä kohtuutonta melua. Metsästäjätkin arvostavat luonnonrauhaa.

- metsästyskoirat ovat töissä. Älä houkuttele koiraa luoksesi tai tarjoa sille makupaloja, ainakaan ilman koiran omistajan lupaa.

Eri riistaeläinlajien metsästysajat:  www.riista.fi/metsastysajat

Riistanhoitoyhdistysten yhteystiedot: https://riista.fi/riistahallinto/yhteystiedot/yhteystietohaku/
(valitse alue, riistanhoitoyhdistys ja ”Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja”) 

.

LIITTEENÄ Suomen Riistakeskuksen ohje tulostettavassa pdf-muodossa.