Olet täällä

Ansiomerkit 2019

Ansiomerkit partioparaatissa

Mannerheim-soljet luovutetaan partioparaatissa Tuomiokirkon portailla.

Louhisuden soljet ja Collanin soljet luovuttaa kukin lippukunta sopivalla, arvokkaalla tavalla omassa tilaisuudessaan.

Pyhän Yrjön soljet sekä ansiomitalit ja ansioristit luovutetaan Turun VPK-talon juhlasalissa (Eskelinkatu 5, Turku) klo 17.00 alkavassa partiojohtajien paraatijuhlassa.

Ansioplaketit partiotyön tukijoille voi lippukunta harkintansa mukaan luovuttaa joko omassa tilaisuudessaan tai pyytää luovutettavaksi paraatijuhlassa Turun VPK-talolla.

Lippukunnanjohtajien toivotaan varmistavan, että merkinsaajat ovat henkilökohtaisesti läsnä ansiomerkkien luovutustilaisuudessa.

Mannerheim-soljet Partioparaatissa

Mannerheim-soljet luovutetaan saajille perinteiseen, juhlalliseen tapaan Tuomiokirkon portailla. Mannerheim-solkien saajien tulee ilmoittautua Tuomiokirkon portailla omassa ilmoittautumispisteessään

Paraatimarssilla Mannerheim-soljen saajat marssivat omana osastonaan paraatin kärjessä heti sini-valkoisen lippulinnan perässä.

Ohimarssin suoritettuaan soljensaajat lähtevät kunniakäynnille sankarihaudoille. Bussikuljetus lähtee Turun Kaupunginteatterin edestä (Neitsytpolun kulma) heti soljensaajien osaston ylitettyä Aurajoen Teatterisiltaa pitkin marssien. Soljensaajien marssiosasto ohjataan suoraan linja-autolle.

Kunniakäynnin soittokuntana toimii Turun Sinikotkien puhallinorkesteri Sumu kapellimestarinaan Rami Koskinen.

Kunniakäynnin komentavana seremoniamestarina toimii partiojohtaja Leena Rantanen.

Soljensaajat palaavat busseilla keskustaan ja VPK-talolle suunnilleen samaan aikaan kuin viimeisten lippukuntien paraatimarssi päättyy kaupunginteatterille. Toivottavasti mahdollisimman moni Mannerheim-soljen saaja pystyy osallistumaan kunniakäynnille, vaikka esimerkiksi mahdolliset lippukunnanjohtajat ja mahdolliset lippukuntien rumpalit ovatkin paraatimarssin ajan tehtävissään.

Ansiomerkkien kantaminen

Partioparaati on partiojuhla, iso partiojuhla. Niinpä partioparaatissa kannetaan isoja ansiomerkkejä. Tuo ”isot ansiomerkit” tarkoittaa, että paraatissa ei käytetä n.s. nauhalaattoja, vaan myös nauhassa kannettavat ansiomerkit ja ansiomitalit kannetaan alkuperäisinä isoina merkkeinä.

Toisaalta iso partiojuhla tarkoittaa, että partioasun epävirallisia koristeita vähennetään ja siten korostetaan partiopukuun kuuluvia virallisia merkkejä.

Nauhassa kannettavat ansiomerkit (ja vastaavasti niiden nauhalaatat) kannetaan kiinnikkeessä partiopuserossa vasemman rintataskun yläpuolella siten, että arvokkain merkki tulee lähimmäksi vartalon keskilinjaa eli edestäpäin katsottuna vasemmalla.

Mikäli partiolaiselle on myönnetty useampi kuin yksi piirin ansiomitali (esimerkiksi pronssinen ja hopeinen), kannetaan näistä vain korkeinta. Samaa periaate pätee erikseen partiojärjestön ansiomitalien/ansioristien suhteen. Niinikään ensimmäisen luokan Mannerheim-soljen saanut partiolainen ei enää kanna 2. luokan solkea.

Lippukuntien virallisten ansiomerkkien kantamisesta kukin lippukunta antaa soveltavat ohjeensa.

Lisää ansiomerkkitietoutta saat Suomen Partiolaisten julkaisemasta ohjevihkosesta Partiolaisten ansiomerkit: https://www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/kiittaminen-ja-palaute/...

Ansiomerkkien kiinnittäminen

Partiopuvussa kantamista varten ansiomerkit (aina jos niitä on vähintään kaksi, usein muutoinkin) kiinnitetään "ansiomerkkiripaan". Ansiomerkkien nauhalaatat kannetaan aina "ansiomerkkiripaan" kiinnitettyinä.

1) Omatoimiselle kiinnittäjälle

Scandinavian Outdoor (ent. Partiovaruste) myy pinssi-kiinnitteistä "ansiomerkkirimaa" (tuotenimike: ansiomerkkialusta) 1, 2, 3 ja 4 vakiolevyisen ansiomerkkinauhan mittaisina valmiina pätkinä Turku-Hansan, Turku-Kuninkojan ja Pori-Puuvillan myymälöissään sekä nettikaupassaan.

2) Ammattilaisen puoleen kääntyvälle

Ansiomerkkien kiinnityspalvelu Turun keskustassa:
Kultaseppä Pirkko Mäki-Rekola,
Tuureporinkatu 19, 20100 Turku,
puh. 0400- 476 871,
email info@kultaseppaturku.fi,
internet www.kultaseppaturku.fi/kunniamerkit

3) Asiantuntijan puoleen kääntyvälle

Kultaseppä, heraldikko, partioheraldikko
Tuomas Hyrsky
Tietoja: http://hyrsky.fi/
Yhteystiedot: http://hyrsky.fi/yhteystiedot.html
(Poikkeavaa nauhaleveyttä käyttävät (esim. hopeasudet) kääntyvät aina Hyrskyn puoleen.)

.