Olet täällä

Paraatiohje 2019

Tutustukaa huolella marssiohjeen sisältöön,
jotta paraatipäivämme sujuisi mukavasti!

PARAATIOHJE 219

Lounais-Suomen partiopiirin perinteinen partioparaati marssitaan Suomen Turussa toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina 5.5.2019 alkaen kello 14.00.

(Marssiohjeen liitekaaviot, karttaliitteet ja liitelomakkeet ovat kirjallisessa paraatiohjeessa ja tämän paraati-netin osiossa Ohjetiedostoja.)

Saapuminen
Lippukuntien linja-autot ja muut kuljetukset ajavat kunkin lippukunnanjohtajan ohjeistuksen mukaisesti Tuomiokirkon taakse Tuomiokirkon, Yliopistonmäen ja Aurajoen väliselle alueelle. Ajoreitiksi suositellaan Kerttulinkatua. (Vesilinnantie on nyt suljettu läpiajolta.) 

Tuomiokirkon luo tai Tuomiokirkontorille ei saa ajaa lippukuntien linja-autoilla eikä muillakaan kuljetuksilla!

Linja-autot purkavat matkustajansa Piispankadulla, Henrikinkadulla tai Porthaninkadulla. Tämän jälkeen ne voivat ajaa Itäiselle Rantakadulle odottamaan paraatin päättymistä ja partiolaisia. Parhaat pysäköinti- ja lastauspaikat ovat Kaupunginteatterin ja Valtion virastotalon tuntumassa.

Linja-autojen kuljettajille toivotaan annettavan kirjallisen paraatiohjeen bussi-ajo-ohje-kartta siirtymistä varten.

Kokoontuminen
Kokoontuminen tapahtuu Tuomiokirkontorille nelijonoin liitekaaviossa annettujen ohjeiden mukaisesti klo 13.30 alkaen. (Torille ei voida päästää lippukuntia liikennejärjestelyjen takia aikaisemmin, joten liian aikaisin ei kannata tulla. Huom! Lopullinen marssijärjestys ei ole sama kuin tulojärjestys). Marssivahvuudeltaan alle 30-jäseniset lippukunnat voivat niin halutessaan marssia myös kolmijonoisina, jolloin ne saapuvat Tuomiokirkontorille kolmijonoin.

Lippukunnan lippu ja Suomen lippu kantajineen saapuvat torille lippukunnan mukana, jonka jälkeen liput siirtyvät välittömästi paikoilleen kirkon portaille (ks. liitekaavio). Lippuvahdit jäävät lippukunnan luokse.

Kutsuvieraat kokoontuvat järjestymisvaiheessa heille osoitetuille paikoille kirkon portaiden ylätasanteelle.

Ilmoittautuminen paraatiin
Partioparaatiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Lue tarkennettu ohje asiasta osiosta Marssijaotus!

Ilmoittautuminen
Heti lippukunnan järjestyttyä Tuomiokirkontorille lippukunnanjohtaja ilmoittaa lippukuntansa Marssinkomentajalle Tuomiokirkon portaiden juurella viimeistään klo 13.54 sekä luovuttaa samalla lippukunnan osanottoilmoitus-lomakkeen asianmukaisesti täytettynä. (Ks. liitekaavio.).

Lomakkeen tulee olla täytetty ennen torille saapumista.

Ilmoittautumispisteessä lippukunnat saavat nimikyltin ja marssinumeron ryhtikilpailua varten. Tarkistakaa marssinumeronne!

Mannerheim-solkien saajien tulee ensin ilmoittautua Tuomiokirkon portailla omassa ilmoittautumispisteessään ja siirtyä sitten heille osoitetuille paikoille kirkon portaille. (Ks. liitekaavio.)

EA-huolto
Ensiapuhuoltopiste on kello 13.30 lähtien Tuomiokirkontorilla liitteenä olevassa kartassa merkityllä paikalla. Mikäli paraatin aikana partiolainen tarvitsee ensiapua, tulee johtajan ottaa yhteys ea-päivystäjiin lähimmän paraatin järjestysmiehen kautta ellei ea-päivystäjää ole näkyvissä.

Juhlamenot
-- Alkufanfaari, Turun Metsänkävijäin soittokunta;
-- Lipunnosto;
-- Juhlapuhe, arkkipiispa Tapio Luoma;
-- Mannerheim-solkien luovutus, Marssinkomentaja lukee, piirinjohtajat ja piirihallituksen jäsenet luovuttavat;
-- Siunaus, arkkipiispa Tapio Luoma;
-- Suvivirsi, 2 ensimmäistä säkeistöä, yhteislaulu soittokunnan säestyksellä;
-- Lippukuntien välisen toimintakilpailun kiertopalkinnon luovutus;
-- Tunnustuspalkintojen luovutus;
-- Marssikäsky.

Lähtö
Marssinkomentajan kuulutettua "Valmistautukaa paraatimarssia varten!" lippukuntien liput siirtyvät lippukuntiinsa ja Suomen liput muodostavat johdetusti lippulinnan. Lippulinnan lähdettyä liikkeelle seuraavat lippukunnat sitä lähdön johtajan antamien ohjeiden mukaisesti. Lippukunnanjohtajat antavat lippukunnilleen tarpeelliset komennot.

Marssijärjestys
Paraatin marssijärjestys on seuraava: Kärkilippu - lippulinna - piirin lippu - Marssinkomentaja - Mannerheim-soljen saajat - Turun Metsänkävijäin soittokunta - lippukuntia (yhteensä noin 500 partiolaista) - liikenneväli 100 m - lippukuntia (yhteensä noin 500 partiolaista) - liikenneväli - lippukuntia jne. lähdön valvojan ohjeiden mukaisesti.

Liikennevälejä ei saa marssia pienemmiksi!

Nimikylttiä kannetaan lippukunnan edellä
Marssinumeroa kantaa lippukunnan ensimmäisen rivin vasemmanpuoleisin marssija vasemmassa kädessään. Marssinumeron tulee näkyä kadun vasemmalta puolelta. Marssinumero ja nimikyltti on palautettava kahvitilaisuudessa Turun VPK-talolla marssin päätyttyä.

Lippukunnat marssivat nelijonoisina. Marssijärjestys on esitetty kirjallisen marssiohjeen kuvassa. Tuo marssikaavio on liitteenä myös tämän netti-sivun lopussa ja osiossa Ohjetiedostoja.

Marssireitti
Marssireitti: Tuomiokirkontori - Brahenpuisto kiertäen - Vanha Suurtori (päästä päähän) - Itäinen Rantakatu - Kirjastosilta - Läntinen Rantakatu - Teatterisilta. Katso liitetiedoston reittikartta! 

Ohimarssi ja partiotervehdys
Ohimarssi tapahtuu Läntisellä Rantakadulla noin 30 m Kristiinankadun risteyksen jälkeen. Vastaanottajina ovat piirinjohtajat, Marssinkomentaja ja kutsuvieraat. Ohimarssin aikana huolehtii marssisoitosta Turun Metsänkävijäin soittokunta.

Lippukunnanjohtaja komentaa ohimarssin alkaessa "Lippukunta, katse oikeaan päin!" tai "Lippukunta, vastaanottajaa tervehdi!" tai vastaavalla kuuluvalla komennolla. (Sanan 'lippukunta' tilalla lippukunnan nimi.) Tällä komennolla katseet kääntyvät yhtäaikaisesti ohimarssin vastaanottajiin. Vain partiojohtajat tekevät partiotervehdyksen. Ohimarssin päätyttyä lippukunnanjohtaja komentaa "Katse eteenpäin!".

Lippukunnan lippu suorittaa lippuohjeen mukaisen tervehdyksen, joka aloitetaan noin kuusi askelta ennen ohimarssilavaa ja päätetään kolme askelta sen jälkeen.

Hajaantuminen
Teatterisillan ylitettyään lippukunnat jatkavat suorinta tietä joko omissa yhtenäisissä rivistöissään koloilleen/busseilleen tai hajaantuvat Itäisellä Rantakadulla.

Paraatin marssiosuus siis päättyy Turun kaupunginteatterin vaiheille, jossa kukin lippukunta toimii oman lippukunnanjohtajansa ohjeiden mukaisesti.

Mannerheim-solkien saajien paraatimarssi ja kunniakäynti Sankariristillä
Mannerheim-soljet luovutetaan saajille Tuomiokirkon portailla. Tämän jälkeen paraatimarssilla Mannerheim-soljen saajat marssivat omana osastonaan paraatin kärjessä lippulinnan jäljessä.

Ohimarssin suoritettuaan soljensaajat lähtevät kunniakäynnille sankarihaudoille. Soljensaajien marssiosasto ohjataan suoraan linja-autolle. Bussikuljetus lähtee Turun Kaupunginteatterin edestä (Neitsytpolun kulma) heti soljensaajien osaston ylitettyä Aurajoen Teatterisiltaa pitkin marssien.

Soljensaajat palaavat busseilla keskustaan ja VPK-talolle (Eskelinkatu 5) suunnilleen samaan aikaan kuin viimeisten lippukuntien paraatimarssi päättyy kaupunginteatterille. Toivotaan, että mahdollisimman moni Mannerheim-soljen saaja pystyy osallistumaan kunniakäynnille, vaikka esimerkiksi mahdolliset lippukunnanjohtajat ja mahdolliset lippukuntien rumpalit ovatkin paraatimarssin ajan tehtävissään.

Kunniakäynnin soittokuntana toimii Turun Sinikotkien puhallinorkesteri Sumu kapellimestarinaan Rami Koskinen.

Kunniakäynnin komentavana seremoniamestarina toimii partiojohtaja Leena Rantanen.

Partiojohtajien juhlatilaisuus
Juhlatilaisuus pidetään marssin päätyttyä Turun VPK:n talolla, Eskelinkatu 5, Turku.

Kaikki kutsuvieraat, partiojohtajat, ansiomerkinsaajat ja Mannerheim-solkien saajat ovat tervetulleita tilaisuuteen. Kahvitarjoilu alkaa kello 15.45 ja päättyy kello 16.45.

Varsinainen paraatijuhla alkaa klo 17.00. Juhlassa luovutetaan ansiomerkkejä sekä jaetaan paraatin kilpailujen palkinnot ja Karelia-Maljat.

Luovutettavat ansiomerkit ja Mannerheim-soljet
Paraatin yhteydessä luovutettavat ansiomerkit ja Mannerheim-soljet ovat Turun partiotoimistossa.

Lippukunnanjohtajien toivotaan varmistavan, että merkinsaajat ovat henkilökohtaisesti läsnä ansiomerkkien luovutustilaisuudessa.

Muita erillisiä ohjeita
Partiopuvun puuttuessa tulisi käyttää jotakin muuta vastaavaa mahdollisimman paljon partiopukua muistuttavaa asua.

Suomen lipun samoin kuin lippukunnan lipun kantajilla sekä lippuvahdeilla tulee olla moitteeton ja keskenään samanlainen partioasu ja valkeat käsineet.

Lippukunnan kyltin kantajaa valittaessa olisi syytä ottaa huomioon, että kantaja vetää koko lippukuntaa ja joutuu tekemään ratkaisuja rivistön linjauksista reitillä. Kyltin kantajan tulee selviytyä tehtävästään koko paraatin ajan. Suosittelemme tähän vähintään samoajaikäistä (yli 15-vuotiasta) henkilöä.

Tuomiokirkolla Mannerheim-solkia luovutettaessa ei suositella kovaäänisten suosionosoitusten antamista, koska seuraavien soljensaajien nimien luku ei tällöin kuulu.

Tuomiokirkolla ei ole paraatijärjestäjän puolesta juomavettä eikä jätehuoltoa. Mikäli lippukunta katsoo aiheelliseksi tuoda esimerkiksi huoltoautossaan paikalle juomavettä tai (uusia) kertakäyttösadetakkeja, on lippukunnan syytä huolehtia vastaavasti myös jätehuollostaan.

Ohimarssipaikkaa lähestyttäessä soittokunnat ja rumpalit lopettavat soiton ennen Kristiinankatua Pub Niskan terassin kohdalla Läntinen Rantakatu 17. Ohimarssin jälkeen voi rummutuksen aloittaa rumpaleiden ohitettua Galleria Joellan (Läntinen Rantakatu 21).

Paraatimarssin jälkeen varmistakaa, että kaikki mukana olevat löytävät vanhempansa ja/tai kuljetuksensa. Johtajien palatessa marssireitin varteen suositellaan tähän Auransiltaa. Kuljettaessa Turun VPK:n talolle Teatterisillan kautta pitää noudattaa järjestyksenvalvojien ohjeita ja varoa häiritsemästä marssivia lippukuntia.

Paraatin löytötavarat toimitetaan Turun partiotoimistoon, josta niitä voi kysellä paraatin jälkeisinä päivinä, puh. 050- 312 9420.

Partioparaatia koskevat tiedustelut
Paraatia koskeviin tiedusteluihin vastaavat Partioparaatin yhteyshenkilöt (osio Partioparaati).

(Versio 30.3.2019.)

LiiteKoko
Image icon Lippukunnan-marssikaavio-2019762.68 KB