Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n (L-SP) ensimmäiset ansiomerkit luovutettiin partioparaatissa 25.4.2010. Merkit on suunnitellut heraldikko Harri Rantanen.
Seuraavaan on koottu tietoa lippukuntien yleisimmin ehdottamista ansiomerkeistä ja hieman harvinaisemmistakin. Tarkemmat tiedot ansiomerkkien myöntämisperusteista, käytöstä ja muusta aiheeseen liittyvästä löydät SP:n Partiolaisten Ansiomerkit -nimisestä ohjevihkosesta ja L-SP:n ansiomerkkiohjeesta. Molemmat on uudistettu vuonna 2018.
Partion ansiomerkkijärjestelmässä merkit myönnetään pääsääntöisesti alimmasta alkaen. Ensin piirin merkki ja sitten keskusjärjestön samanarvoinen merkki. Piirin kultaisten ansiomitalien ja keskusjärjestön hopeisen ansioristin järjestys voi vaihdella. Ikään sidotut merkit (Mannerheim-soljet ja Pyhän Yrjön solki) menevät ansiomitalien edelle, sillä yläikärajan täytyttyä näitä merkkejä ei myönnetä.
SP:n ja piirin merkkien myöntämisväli on pääsääntöisesti vähintään kolme vuotta ja piirin merkkien välissä pääsääntöisesti vähintään neljä vuotta. Tähän eivät kuulu ikään sidotut ansiomerkit eikä lippukuntien tai muiden partioyhteisöjen omat merkit. Lippukuntien kannattaa kuitenkin huolellisesti harkita kannattaako henkilölle ehdottaa esim. piirin ansiomitalia, jos hänelle samana vuonna myönnetään lippukunnan ansiomerkki.
Ansiomerkkien luovuttaminen pyritään järjestämään juhlavassa tilaisuudessa yleisön läsnä ollessa. Ansiomerkkejä voidaan luovuttaa esimerkiksi partioparaatissa, muussa juhlatilaisuudessa, kokouksessa tai lippukunnan erityisessä juhlassa. Ansiomerkkien luovuttamisesta vastaa pääsääntöisesti ehdottaja.
Merkkien kuvaukset