Olet täällä

RADIOPARTIO

REMOTE-RADIOPARTIOPROJEKTI

(Liittyy Turun Partiolaiset – Scouterna i Åbo ry:n lippukuntatiedotteeseen 17.3.2016.)

Radio-scouting-logo

Taustaa

Nuoria radiopartiolaisia on koulutettu viime vuosina erittäin aktiivisesti ja radioamatööritutkinnon suorittaneita on alueella jo kymmeniä. Usealla nuorella ei kuitenkaan ole omaa radiota eikä edes mahdollisuutta rakentaa omaa mastoa ja antennia.

Jotta kiinnostus harrastukseen säilyisi ja edelleen leviäisi, on tarjottava uusia haasteita tässä hyvin kansainvälisessä partioharrastuksessa. Tästä syystä ja Turun keskustassa koetuista yhteysvaikeuksista Yleisö-JOTAssa 2016 loppuvuonna lähti REMOTE- radiopartio­projekti liikkeelle.

Kahden kauppa

Turun partiolaiset ry hankki projektin toteuttamiseksi radion ja viisi tarvittavaa internetissä olevaan tietokoneeseen liitettävää kytkinrasiaa. Mainittujen laitteiden lisäksi olennaista on projektin yhteiskäyttöön saatu turkulaisen radiopartiolaisen internetissä etäohjattava masto, käännettävä antenni ja 4G-liittymä. Näistä osista yhdessä koostuu radioasema, Remote-asema, joka sijaitsee sijaitsee kumpareella signaalin vastaanoton ja lähetyksen kannalta edullisessa paikassa sekä etäällä kaupungin keskustan sähköhäiriöistä.

Käytössä on huomioitu uusin tekniikka sekä internetin ja tietokoneiden mukanaan tuomat uudet mahdollisuudet. Antennia käytetään, käännetään ja yhteyksiä otetaan mistä vain käyttäjän omalle tietokoneelle ladatulla ohjelmalla. Yhteydet kerääntyvät netissä olevaan lokiin, josta voidaan nähdä ensimmäisten kuukausien aikana yhteyksiä pidetyn yli 100 kpl ja ne ovat olleet 35 eri maahan.

Pilottikäyttäjien piti itse hankkia edulliset kuulokkeet, ellei heillä sellaisia itsellään ollut. Mastoaikaa voi käyttää vain yksi kerrallaan, mutta netissä olevalla varauskalenterilla löydetään kullekin käyttäjälle vapaa mastoaika. Kytkinrasiat pilottikäyttäjät saivat lainaksi projektin ajaksi.

Mastopaikan vaatimuksia ovat 4G saatavuuden lisäksi, sähköliitäntä ja kaapin verran kuivaa tilaa radion sijoittamiseksi sekä sijainti kuitenkin riittävän lähellä Turun keskustaa mahdollisia huoltokäyntejä varten.

Pilottikäyttäjiksi valikoitui viisi kahden hengen paria, jotka vaihtavat kytkinrasioita keskenään erikseen sopimiensa aikataulujen mukaan, jotta saamme mahdollisimman laajaa käyttökokemusta

Mitä mahdollistetaan

Remote-käyttö antaa uusia mahdollisuuksia radioamatööriaiheen esittelyyn missä tahansa partioympäristössä ilman isompia ennakkovalmisteluja. Remote-asemaa käyttämällä saamme myös hyvän ja helpon sekä uuden toteuttamismahdollisuuden JOTA- tapahtumalle. Esittelyjen myötä partioradioamatööritoiminnan rooli kansainvälisyyskasvatuksen työkaluna tulee lopultakin teoriasta käytäntöön.

Nyt kun pilottikäyttäjät ovat tulleet tutuiksi laitteiden ja ohjelmien kanssa, käynnistetään Turun Partiotoimistolle kuukausittaisia, tutkinnon suorittaneen ohjauksessa tapahtuvia ja projektorinäkyvyydellä varustettuja radioiltoja, joista ilmoitellaan erikseen mm. piirin nettisivuilla. Muutamia kuukausi-iltoja korvataan samaan ajankohtaan osuvilla leireillä, lippukuntapäivillä tms. jossa toimintaa jo esitellään.

Lisäksi radiopartioiltoja tarjotaan aktiivisesti lippukunnille (järjestettäväksi joko toimistolla tai lippukuntien koloilla) aikataulujen ja resurssien sallimissa rajoissa.

Remote-käyttö on varmaa jopa kaupunkien keskustakoloilla, jonne häiriötekijöidenkään vuoksi ei kiinteätä antennia voi rakentaa. Mikäli kololla ei olisi käytössä nettiä, sen voi jakaa esittelijän/jonkun osallistujan puhelimesta. Tilapäisillä antenneilla kuuluvuus on haasteellista, Remote-käytöllä vakaata ja varmaa. Aktiivisesti käyttämällä Remote-käyttö suo useille nuorille kansainvälisiä kontakteja, joista voi parhaimmillaan syntyä jopa elinaikaisia ystävyyssuhteita.

Radiopartiolaisen vaatimukset

  • radioamatöörilupa operointiin (käytetään kuitenkin OH1AS radiokerhon tunnusta)
  • webbiyhteys, minimi 400kb/s molempiin suuntiin
  • kotitietokone, läppäri tms
  • remoterig mokkula, =RRC-Micro, jossa on PTT painike
  • tietokoneelle asennettu remoterig PC-client –ohjelma
  • tietokoneelle asennettu radion etäohjaukseen kykenevä ohjelma
  • tietokone headset

Radioamatööritutkinnon omaavan valvonnassa voi kuka muu tahansa toimia Second operaattorina ja päästä näin harrastuksen makuun.

Pilottivaiheen lähetystoiminnan valvonta on maston omistajalla.  Kytkinrasiat lainataan testaajiksi valittaville, tutkinnon jo hyväksytysti suorittaneille nuorille, jotka ovat turkulaisia tai toimivat partiopiirin radiokerhon OH1AS:n toiminnassa. Testaajien yhteyksien pitoa, kokemuksia ja mielipiteitä seurataan säännöllisesti koko pilottijakson ajan ja samanaikaisesti tehtävällä kehitystyöllä parannetaan reaaliaikaisesti aiemmin tehtyjä suunnitelmia.

Roihu-leirillä tätä Suomessa uraauurtavaa turkulaisten/lounaissuomalaisten ”mastoaikaa” tarjoavaa ratkaisua esitetään muille suomalaisille sekä kansainvälisille leiriläisille leirin radioaseman oman antennin rinnalla.

Miten mukaan?

Projektia TurPassa johtavat:
Kari Vuola (ATP) 0400 740 060 ja Juha ”Jerry” Tomberg (TP-S) 040 569 2532.

Jos olet kiinnostunut saamaan esittelyn aluekokoukseesi/lippukunnallesi, ota yhteyttä.

 

Remote-käyttökaavio